Hoe het verder gaat met V&D wordt pas in de loop van januari duidelijk. Eén van de opties is een doorstart met ongeveer de helft van het huidige aantal warenhuizen.

Dat meldt het AD donderdag. Het besluit over een eventuele doorstart van V&D valt pas in de loop van januari, aldus ingewijden tegenover de krant.

De bewindvoerders zijn voorlopig nog druk bezig om uit te zoeken hoe het precies zit met de vorderingen van schuldeisers van V&D.Vraag is wie als eerste wordt betaald bij een faillissement.

Wat betreft de toekomstscenario’s zouden de directie van V&D en eigenaar Sun Capital verschillende voorkeuren hebben, aldus het AD. De directie zou een doorstart willen maken met ongeveer de helft van de ruim 60 V&D-filialen. Investeringsmaatschappij Sun Capital zou de filialen apart willen verkopen. Maar de beslissing ligt nu bij de bewindvoerders.

Leveranciers staken bevoorrading, angst voor wanbetaling

Verscheidene leveranciers van V&D zijn inmiddels gestopt met het bevoorraden van de warenhuisketen, zo bleek afgelopen dinsdag. De magazijnen zitten nog wel vol, dus het in financiële problemen verkerende bedrijf is niet bang dat er snel gaten in de schappen ontstaan.

Volgens het AD zou V&D onder meer de nieuwste boeken niet meer binnenkrijgen en is de levering van enkele horlogemerken gestaakt.

Nieuwszender BNR meldde dat in de mode- en interieurbranche wordt gevreesd voor een golf van faillissementen als de warenhuisketen omvalt. Vooral kleinere leveranciers zouden de pineut zijn bij een mogelijk faillissement van V&D.

In de algemene voorwaarden van kleine leveranciers staat vaak dat het warenhuis eigenaar wordt van de spullen, zodra ze zijn geleverd. Kleine leveranciers die met onbetaalde facturen zitten, kunnen dus niet zomaar hun spullen gaan claimen bij V&D-vestigingen. Zij moeten hopen op een doorstart, waardoor er weer geld in de kas komt om rekeningen te betalen.

V&D in surseance

V&D verkeert sinds vorige week in zogeheten surseance. Het bedrijf is momenteel niet meer in staat om al zijn rekeningen te betalen. De webshop is vorige week al uit de lucht gehaald en cadeaukaarten worden niet meer geaccepteerd.

De bewindvoerders zijn bezig de mogelijkheden van een doorstart te onderzoeken. Het streven is de warenhuizen en de restaurants van La Place in ieder geval nog bijna twee maanden open te houden. Er hebben zich tientallen mogelijke kopers gemeld voor het retailbedrijf als geheel of onderdelen ervan.

Bron: Z24/ANP

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl